МІЖНАРОДНІ ЕКСПЕРТИ ПОЗИТИВНО ОЦІНИЛИ РЕАЛІЗОВАНИЙ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛОМ ПІЛОТНИЙ ПРОЕКТ СОЦІАЛЬНОГО ОРЕНДНОГО ЖИТЛА ДЛЯ ВПО

4 вересня 2023 р. місія Європейської економічної комісії Організації Об’єднаних Націй (ЄЕК ООН, UNECE) спільно з керівництвом Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву і представниками місцевої влади відвідали місто Бориспіль Київської області, де оглянули місце проживання сімей внутрішньо переміщених осіб, яким надане соціальне житло для тимчасового проживання.

Місію ЄЕК ООН очолює секретар комітету міського розвитку, житла та управління Європейської економічної комісії Гульнара Ролл. Держмолодьжитло представляли перший заступник голови правління установи Іван Парух і директор відділення Держмолодьжитла «Київське регіональне управління» Микола Марчук. У огляді житла взяли участь заступник Бориспільського міського голови Віталій Горкун і начальниця управління соціальної політики і охорони здоровʼя міської ради Олена Коротка.

Була відвідана квартира, де на праві соціальної оренди мешкає родина Шматок, яка виховує трьох неповнолітніх дітей, двох дівчаток і хлопчика. Сім’я, що переселилася з Маріуполя, була щаслива знайти стале вирішення житлової проблеми, адже їхнє власне житло зруйноване внаслідок збройної агресії росії. Глава родини Олександр запевнив, що його родину цілком влаштовують як умови програми соціального орендного житла, так і результат її реалізації Держмолодьжитлом – якість житла та його наповнення побутовою технікою.

Такі ж враження від програми склалися і у сім’ї Калініченко. У орендній квартирі мешкають чотири покоління родини: прабабуся, бабуся, мати і дві доньки. Вони задоволені якістю наданого їм житла. Їхній родинний будинок на Донеччині вщент знищений агресором.

Оглянувши умови проживання ВПО, представники Європейської економічної комісії ООН дійшли висновку про ефективність реалізації Держмолодьжитлом програми надання соціального житла в тимчасове користування.

Настрій родин та їхні оцінки програми свідчать, що в Україні розробляють і пропонують вимушеним переселенцям доволі різноманітний набір варіантів вирішення житлового питання, зазначила за підсумками відвідин пані Ролл. Зокрема, цікавою і вартою вивчення є практика надання квартир у соціальну оренду.

ДОВІДКА.

У межах пілотного проєкту «Соціальне житло від Держмолодьжитла» на підставі Постанови Уряду України від 29 квітня 2022 р. №495 за рахунок гуманітарних коштів, що надаватися через Мінсоцполітики, Держмолодьжитло у 2022 році придбало 60 квартир у Житомирській, Київській, Сумській і Чернігівській областях.

Відбір житла для придбання здійснювався на підставі рішень Міжвідомчої комісії з відбору житлових об’єктів.

Перелік постраждалих осіб, яким надане житло для тимчасового проживання, визначали обласні військові адміністрації з урахуванням пріоритетності – насамперед квартири призначені для багатодітних родин і родин, житло яких зруйноване внаслідок військової агресії рф.

Квартири за програмою були надані «під ключ» — із ремонтом, меблями і побутовою технікою.

Житло для тимчасового проживання надане у найм на строк до одного року з можливістю продовження без внесення ВПО плати за користування квартирами. Громадяни відшкодовують лише плату за житлово-комунальні послуги, податок на нерухоме майно і витрати на страхування житла.

6 жовтня 2022 року у Борисполі представники Мінрегіону і Держмолодьжитла передали 19 багатодітним родинам, сім’ям вимушено переміщених осіб та родинам, житло яких зруйноване внаслідок бойових дій, ключі від соціальних квартир для тимчасового проживання.

Також зазначимо, ЄЕК ООН має досвід багаторічної співпраці з урядом України у формуванні механізмів сталого розвитку житлової політики і містобудування. Одним з актуальних заходів є проєкт UN4Ukrainian Cities «Покращення міського планування в містах Харків і Миколаїв через підтримку впровадження нових генеральних планів і сприяння інвестиціям у сталу міську інфраструктуру». У межах цього проєкту ЄЕК ООН сприятиме розробці майстер-планів українських міст, експертній допомозі в реформуванні законодавчої рамки житлової політики, впровадженню містобудівного кадастру.

670e684d c149 47b4 ab8a e30a49541606