НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ПРИДБАННЯ ВЛАСНОГО ЖИТЛА УЧАСНИКАМ АТО (ООС) ТА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

В листопаді поточного року за дорученням Президента України внесено зміни до Державного бюджету на 2019 рік, яким передбачено збільшити до 400 мільйонів грн. видатків у поточному році для надання державної підтримки на будівництво та придбання доступного житла громадянам. Вперше за останні 5 років від балачок народні депутати та уряд перейшли до конкретної справи!

27 листопада 2019 року Урядом було затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла.

Терміни на реалізацію цих програм обмежені, тому під час наради, яку провели 2 грудня поточного року в Херсонській обласній державній адміністрації, голова облдержадміністрації Юрій Гусєв відзначив: «Наше спільне завдання якомога оперативно, чітко, у межах чинного законодавства та прозоро забезпечити використання бюджетних коштів для того, щоб оптимально надати можливість внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО (ООС) на території міста та області отримати власне житло вже в цьому році, а також передбачити механізм та кошти для вирішення цих питань у наступному 2020 році. Ми дуже добре розуміємо, що в разі, якщо ми створимо комфортні умови для проживання сімей цих категорій людей, то ми отримаємо потужний, креативний людський потенціал в економіку регіону»!   

Участь в нараді взяли керівники обласних управлінь Національної поліції, ДСНС, військомату, територіальних підрозділів інших центральних органів,  обласної державної адміністрації, виконавчих органів місцевих рад, депутати Херсонської обласної та міської рад, представники громадських організацій тощо.

Виступили директор Херсонського регіонального управління Держмолодьжитла Юрій Волкович, заступник голови облдержадміністрації Сергій Козир, директор ТОВ «МЖК м.Херсон» Андрій Яценко, депутати Херсонської міської ради М.Линецький, Р.Рубан, О.Романюк.

За результатами наради головою облдержадміністрації були надані доручення відповідним керівникам управлінь та відділів. Механізми реалізації цих програм запрацювали, кошти надходять. Справа за тими мешканцями, які можуть скористатись державною допомогою!

 

ШАНОВНІ УЧАСНИКИ АТО/ООС, ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ ТА ІНШІ ГРОМАДЯНИ ХЕРСОЩИНИ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ПОЛІПШЕННЯ 

Херсонська обласна державна адміністрація та Херсонське регіональне управління Держмолодьжитла інформують Вас про можливість вирішити житлові проблеми за підтримки Держави!

Умови участі у Програмі «Доступне житло»

Відповідно до Порядку надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла, затверджених Постановою КМУ від 10 жовтня 2018 р. № 819 із змінами (від 28.10.2019), забезпечення громадян доступним житлом здійснюється шляхом надання державної підтримки, яка полягає у сплаті державою:

· 50 % вартості нормативної площі  житла* для учасників АТО/ООС;

· 50 % вартості нормативної площі житла* для внутрішньо переміщених осіб;

·  30 % вартості нормативної площі житла* для інших категорій громадян.

Вікові обмеження кандидата - відсутні.

          Право на державну підтримку мають:

· особи та члени їх сімей, які перебувають на обліку громадян, що  потребують поліпшення житлових умов;

· особи та члени їх сімей у яких відсутня на праві власності житлова площа;

·  особи та члени їх сімей, які мають у власності житлову площу (крім власності, розташованої на території, що є тимчасово окупованою), що  не перевищує 13,65 м²;

· особи, відомості про яких внесені до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, не мають у власності іншої житлової нерухомості, ніж та, що розташована на території, визначеній тимчасово окупованою територією.

Одержувачі державної підтримки самостійно обирають об’єкти, на будівництво яких можуть спрямовуватися кошти державної підтримки, а також новозбудовані об’єкти.

На сьогоднішній день до переліку об'єктів на будівництво (придбання) житла у яких можуть спрямовуватись кошти включено наступні  об'єкти:

    - ж/б № 34/3 по проспекту 200-річчя Херсона ( замовник ТОВ «МЖК м.Херсон»);

     - ж/б № 34/4 по проспекту 200-річчя Херсона ( замовник ТОВ «МЖК.»), плановий термін введеня в експлуатацію яких – І та ІІ кв. 2020 року, відповідно.

__________________________

  *21 м² загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 м² метра на сім’ю.

Умови участі у Програмі пільгового довгострокового державного кредитування для уч.АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла, затверджених Постановою КМУ від 27 листопада 2019 р., кредит надається на на таких умовах :

· відсоткова ставка - 3 % річних;

· строк повернення кредиту – до 20 років, але не більше ніж до досягнення позичальником пенсійного вікувікові обмеження – до досягнення пенсійного віку;

· об’єкт кредитування — квартира /житловий будинок, який прийнято в експлуатацію не більше ніж 25 чи реконструйовано не більше ніж 15 років тому;

· обов’язковий власний внесок – не менше 6% вартості нормативної площі (21 м² загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 м² метра на сім’ю) + вартість площі житла, що перевищує нормативну;

· вартість 1 м² житла – не більше граничної (станом на 01.12.2019 - 16 171,50 грн.).

          Право на отримання кредиту мають:

· особи, на яких поширюється дія Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”;

· кандидати, на яких поширюється дія пунктів 19 чи 20 частини першої статті 6 або пунктів 11-14 частини другої статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”

при цьому, вищезазначені категорії повинні відповідати одному з наступних критеріїв:

· перебування на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов;

· відсутність у кандидата та членів його сім’ї на праві власності житлової площі (крім тієї, що розташована на тимчасово окупованій території) або наявність у кандидата та у членів сім’ї кандидата у власності житлової площі, що не перевищує 13,65 м²  на одну особу;

·  підтвердження кандидатом своєї платоспроможності.

УВАГА!!!

У зв'язку з обмеженим терміном використання коштів Державного бюджету (до кінця грудня поточного року), просимо бажаючих прийняти участь у вищевказаних програмах,  оперативно подавати свої заяви та документи онлайн на сайті http://khn.molod-kredit.gov.ua у розділі «Житлові програми» або, завітавши, безпосередньо до Херсонського регіонального управління Держмолодьжитла (місцезнаходження: пр.200-річчя Херсона, буд.38, корп. 6, м. Херсон, 73000, тел. (0552) 43-04-45).