ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТЛОМ ВІЙСЬКОВИКІВ І ЧЛЕНІВ ЇХНІХ РОДИН: РЕАЛЬНИЙ СТАН СПРАВ І МОЖЛИВОСТІ ПОКРАЩЕННЯ

"Кожен, хто боронить зараз Україну, повинен знати, що держава стане йому надійним плечем, зокрема й у забезпеченні житлом захисників та їхніх родин", - наголосив голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук, виступаючи сьогодні, 24 листопада 2023 року, під час організованого низкою громадських організацій обговорення потреб ветеранів та членів їхніх сімей, що відбулося в Києві.

Держмолодьжитло, нагадав керівник Фонду, є виконавцем державних житлових програм, цільовою групою яких є, зокрема, військовослужбовці. Микола Марчук схарактеризував чинний стан справ у цій сфері.

Наприкінці 2019 року уряд України затвердив програму забезпечення житлом ВПО і учасників АТО/ООС. Механізм її реалізації врегульований Постановою КМУ від 27.11.2019 р. №980. Учасники АТО/ООС (назва програми не змінювалася з 2019 року, право на участь у ній мають військовослужбовці – резервісти, військовозобов'язані, добровольці тощо) можуть отримати іпотечний кредит під 3% річних на термін до 20 років при власному внеску 6% вартості житла.  

Завдяки вигідним умовам програма стала дуже затребуваною: її реалізація почалася у грудні 2019-го, і лише за перші три дні приймання заяв їх налічувалося понад 10 тис. Та попри гостроту питання кошти на програму були передбачені у державному бюджеті лише 2019 року – за рахунок виділених 200 млн грн. Держмолодьжитло видало 198 кредитів, з них 100 – сім’ям учасників АТО/ООС. Відтоді фінансування програми із держбюджету відсутнє. Програма діє лише завдяки револьверному механізму: кошти від повернення раніше виданих кредитів спрямовуються на нові кредити. Але це мізерні суми співвідносно з потребою.

Затребуваною могла б бути і підтримка держави для забезпечення громадян доступним житлом за рахунок коштів державного бюджету (постанова КМУ від 10 жовтня 2018 р. №819). Умови цієї програми передбачають сплату державою 50 відсотків вартості придбання житла, зокрема, і для військовослужбовців.

За час реалізації цієї програми Держмолодьжитло забезпечило житлом 204 родини учасників АТО/ООС. На жаль, з 2020 року фінансування і цієї програми з бюджету держави не передбачається.

Також Держмолодьжитло є виконавцем Держпрограми забезпечення житлом молоді на 2013-2026 роки. Проте єдиними коштами на виконання програми є кошти статутного капіталу Держмолодьжитла.

Завдяки реалізації цієї програми вдалося забезпечити житлом 168 родин учасників АТО/ООС.

Також Фонд спільно з органами місцевого самоврядування реалізує низку програм, у тому числі для військових. На 1 листопада діють 27 регіональних і місцевих програм забезпечення житлом військових/ветеранів/учасників ООС за рахунок місцевих бюджетів. За цим напрямком забезпечені житлом 846 родин відповідної категорії.

"Зважаючи на гостроту житлового питання для українців, які боронять рідну землю, Держмолодьжитло працює задля збільшення рівня фінансування житлових програм. Адже житло – це базова потреба людини", - зазначив Микола Марчук. У цій роботі Фонд розраховує на підтримку активних громадських інституцій і небайдужих громадян.

На підставі наданих під час спілкування інформації і пропозицій організатори напрацюють звіт з описом поточного стану справ, проблематикою і варіантами вирішення проблемних питань. Також буде сформульовано комплексне бачення необхідних змін до державної політики щодо ветеранів і членів їхніх сімей.