20 РОКІВ СПІВПРАЦІ НА ШЛЯХУ ВТІЛЕННЯ ЖИТЛОВИХ МРІЙ ХЕРСОНЦІВ!

В 2018 році виповнюється 20 років від дня створення  Херсонського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». Всі ці роки управління тісно та ефективно співпрацювало з обласною та районними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, будівельними компаніями, громадськими організаціями та підприємствами регіону.   

На початку квітня цього року у Відні відбулась міжнародна конференція з питань реалізації "Програми сталого розвитку" до 2030 року.  У своєму виступі на сесії «Реалізація Програми сталого розвитку до 2030 року  щодо сталого житлового забезпечення на національному рівні» голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний окреслив поточну ситуацію в Україні щодо забезпечення доступу до адекватного, доступного і гідного житла для всіх. Він зазначив: «Для зупинки відтоку з України людського і трудового потенціалу, що є визначальним фактором її економічного зростання, а також підтримки наших громадян, які стали заручниками ситуації через гібридну війну на Сході України, держава зобов'язана прийняти виклик перед народом і надати можливість отримати реальний інструмент реалізації життєвих планів своїх громадян, які неможливо втілити без нормальних умов проживання, не маючи власного житла».

Розповівши про основні завдання Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, Комнатний сказав, що Фонд має багато напрацьованих програм, які дають можливість забезпечувати житлом різні верстви населення. Зокрема, це:

- надання пільгових довгострокових державних кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам, педагогічним і науково-педагогічним працівникам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла;

- часткова компенсація відсоткової ставки кредитів комерційних банків, наданих на будівництво (реконструкцію) і придбання житла;

- надання державної підтримки громадянам для будівництва доступного житла.

Прикладом ефективності реалізації державної політики у сфері будівництва житла для різних категорій громадян є 20-річна плідна співпраця Херсонського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» з обласною та районними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, будівельними компаніями, громадськими організаціями та підприємствами регіону.

З 1998 року до цього часу Херсонським регіональним управлінням Фонду за сприяння місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування залучено та освоєно кошти державного і місцевих бюджетів, фізичних осіб, банківських установ у сумі майже 178 млн. грн., які інвестовано у будівництво житла загальною площею понад 33 тис. кв.м та придбання житла на вторинному ринку загальною площею майже 22 тис. кв.м.

За рахунок цих коштів 797 сімей отримали пільгові кредити та державну підтримку на будівництво (реконструкцію) житла. У рамках державних та відповідних місцевих житлових програм на Херсонщині спільно з будівельною компанією ПрАТ «МЖК» введено в експлуатацію 13 багатоповерхових житлових будинків загальною площею понад 59 тис. кв.м (у м. Херсоні – 10, у м.Скадовськ – 1, у м.Нова Каховка – 1, у м.Гола Пристань – 1), 1 індивідуальний житловий будинок, проведено реконструкцію та ремонт двох житлових об’єктів, а також придбано 335 об’єктів житла на вторинному ринку за рахунок коштів комерційних банків відповідно до укладених з громадянами кредитних договорів, за якими державою частково компенсуються відсотки. Забудовником - Будівельною компанією «Молодіжний житловий комплекс» закінчено будівництво двох багатоповерхових житлових будинків у рамках житлових програм - № 73 (секції  № 1 та № 2) на 126 квартир по пр.200-річчя Херсона, в якому 40 квартир збудовано за рахунок пільгових державних та місцевих кредитів, 10 з яких отримали родини учасників АТО, 6 багатодітних родин, 24 родини молодих фахівців бюджетних установ та інших мешканців міста Херсона. Компанія «Молодіжний житловий комплекс» веде будівництво ще двох житлових будинків № 34\4 та №  34\3 на 126 квартир, загальною площею 7,5 тис. кв.м.

З ініціативи та за участі Херсонського регіонального управління Фонду у рамках житлових програм впроваджуються новітні кредитно-фінансові механізми. На Херсонщині одній із перших регіонів в Україні, у рамках обласних програм молодіжного житлового кредитування і будівництва (придбання) доступного житла впроваджено додаткові пільги для учасників антитерористичної операції для забезпечення їх житлом першочергово на пріоритетних засадах (надання адресної безготівкової безповоротної фінансової допомоги учасникам АТО на погашення частини (від 25% до 100%) залишку суми зобов’язань за отриманими на будівництво (реконструкцію) та придбання житла пільговими кредитами, надання учасникам АТО за рахунок коштів обласного бюджету на безповоротній основі державної підтримки у розмірі 50% вартості нормативної площі доступного житла). Всього на Херсонщині 5790 учасників АТО, у тому числі 1442 – мешкають в м. Херсоні, 99 з яких стоять на квартобліку, як такі, що потребують поліпшення житлових умов.  У межах нових редакцій програм житлового будівництва в м. Херсоні на 2017-2022 роки та програми будівництва доступного житла в Херсонській області на 2018-2022 роки передбачено поряд з іншими вирішення житлових проблем внутрішньо переміщених осіб, адже на Херсонщині проживає майже 14 тис. таких громадян, з яких 6913 – в місті Херсоні.

У співпраці з органами місцевого самоврядування особливо  необхідно відзначити діяльність Скадовської, Новокаховської та Голопристанскої міських рад попередніх скликань, а також принципову позицію міського голови та депутатів нинішнього скликання Херсонської міської ради, які активно сприяють реалізації державних та місцевих житлових програм. Окрема вдячність Херсонському міському управлінню Державної архітектурно-будівельної інспекції  за своєчасні проведення всього комплексу експертиз та регулярні перевірки стану будівництва. Доленосним також було  рішення Херсонської міської ради народних депутатів від 23.10.1990 № 203 про відведення земельної ділянки, відповідно до якого будівельна компанія «МЖК» отримала Державний акт на право постійного користування землею (від 23.03.1998 № 340) та має право на використання під будівництво житлового комплексу земельної ділянки у розмірі 5,641 га у 4-А Таврійському мікрорайоні м. Херсона (пр.200-річчя Херсона).

Станом на квітень 2018 року на зазначеній земельній ділянці збудовано 10 багатоповерхових житлових будинків на 629 квартири загальною площею житла майже 39 тис.кв.м.

Як зазначив під час міжнародної конференції у Відні голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний, «Враховуючи політику децентралізації, яка проводиться в нашій країні, і в зв'язку з значним розширенням можливостей територіальних громад, найбільш активно вирішенням питань доступності житла для громадян зайнялися муніципалітети. Тільки у 2017-2018 роках в Україні ухвалено 41 нову місцеву програму із забезпечення житлом».

Директор Херсонського регіонального управління Держмолодьжитла Юрій Волкович повідомив, що з метою спрощення процедури звернення громадян та надання якісних послуг з 2 квітня цього року на сайтах регіональних управлінь Держмолодьжитла почав працювати новий сервіс – подання заяв для участі в державній програмі, надання підтримки для придбання доступного житла.  Крім того, Ю.Волкович подякував депутатам обласної та Херсонської міської рад, які прийняли на засіданнях відповідних сесій обласні та міські програми кредитування молодіжного будівництва, будівництва доступного житла та інші програми підтримки житлового будівництва до 2022 року.

 

У перспективних планах регіонального управління Держмолодьжитла у межах діючих державних та місцевих програм на період до 2022 року передбачено збудувати ще понад 21 тис. кв.м житла для 344 родин Херсонщини. Кожна друга з цих квартир планується бути збудованою за державної підтримки.