РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА ЗА 2020 РІК ТА ПЛАНИ НА 2021 РІК

Протягом 2020 року Херсонським регіональним управлінням Держмолодьжитла забезпечено наступне:

- отримано  та освоєно 8,58 млн. грн за цільовим призначенням, а саме: на будівництво квартир площею житла 371,49  кв. м. та придбання житла на вторинному ринку загальною площею 213,44 кв.м, за програмою розвитку молодіжного житлового кредитування:

- з Державного бюджету (кошти СК Держмолодьжитла) – 3,59 млн. грн (100 % від затвердженого кошторису);

- з Херсонського обласного бюджету – 1,60 млн. грн (13,3 % від програмного показника);

- з бюджету м. Херсона – 1,10 млн грн. (15,75 % від програмного показника);

- з бюджету м. Каховка – 0 грн.

- з інших джерел (власні кошти громадян) – 2,29 млн. грн (23,95% від програмного показника).

         За рахунок отриманих коштів надано 9 пільгових довготермінових кредитів молодим родинам, з них:

- 5 за рахунок державного бюджету (в т.ч. 2 родини ВПО та 1 родина учасника АТО/ООС);

-  2 з обласного бюджету (2 родин учасників АТО/ООС);

-  2 з бюджету м. Херсона.

Кошти на програму доступного житла та на надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення АТО або учасникам проведення ООС з бюджетів у 2020 році не виділялись.  

- протягом вересня-жовтня 2020 року у межах діючих житлових програм Держмолодьжитла завершено та введено в експлуатацію  два житлових об’єкти – 9-поверхові 63-квартирні житлові будинки: № 46 корп. 1 та № 46 корп. 2 по просп. 200-річчя Херсона в кварталі МЖК, 4 А Таврійського мікрорайону м. Херсона загальною площею житла - 7610,4 кв. м.

В цих будинках 47 родин Херсонщини – учасників житлових програм Держмолодьжитла (11 родин учасників бойових дій в зоні проведення АТО/ООС, 17 родин внутрішньо переміщених осіб, 1 багатодітна сім’я та 18 родин освітян, медиків,  інших працівників бюджетної сфери) отримали довгоочікуване житло.

- на теперішній час продовжуються роботи із забудови у м. Херсоні ІІ черги кварталу МЖК, на якому планується протягом 2022 року добудувати  та ввести в експлуатацію 9-поверхові житлові будинки №№ 34/2, 34/1, а також завершити добудову об’єкта незавершеного будівництва 35-квартирного житлового будинку за адресою вул. Айвазовського, буд.1б у м. Каховка.

Зокрема, на загальнодержавному рівні Держмолодьжитлом забезпечено наступне:

- Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 р. № 1360 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від            24 жовтня 2012 р. № 967, щодо продовження Державної програми забезпечення молоді житлом до 2023 року.

Успішне виконання Програми протягом 2021-2023 років дасть змогу створити умови для забезпечення житлом більше 2,5 тис. молодих сімей та одиноких молодих громадян.

-  2 грудня 2020 року Верховною Радою України на пленарному засіданні ратифікувано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (проект "Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб").

Метою Закону є забезпечення виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності зазначеної Угоди, якупідписали 3 червня 2020 р. Кабінет Міністрів України та Уряд Федеративної Республіки Німеччина і Повноважний Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Ратифікація Угоди дозволить Україні залучити фінансові ресурси у вигляді ґрантів у розмірі до 25,5 млн євро (майже 880,00 млн.грн.) для реалізації проекту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

Перспективи на 2021 рік

Проектами відповідних бюджетів на 2021 рік на житлові програми Держмолодьжитла передбачено наступні кошти:

-                     обласним бюджетом – 3993,43 тис. грн;

-                     бюджетом м. Херсона – 464,29 тис. грн;

-                     бюджетом м. Каховка – 0 грн;

-                     Державним бюджетом – 0 грн.

Не зважаючи на це, маємо надію, що у 2021 році вдасться досягнути більш вагомих результатів у наданні державної підтримки та пільгових молодіжних кредитів на будівництво житла родинами Херсонщини.

У разі забезпечення фінансування місцевих житлових програм.

За умови належного рівня фінансування у визначених програмами обсягах, а також відновлення фінансування житлових програм з Державного бюджету  у 2021 році дасть можливість:

·                     забезпечити будівництво 3-х житлових будинків (2-х у м. Херсоні, 1 -м.Каховка) загальною площею житла 13,4 тис.м2;

·                     надати 60 родинам пільгові довготермінові кредити та державні підтримки на будівництво (придбання) житла загальною площею понад 4 тис.м2.

В свою чергу, дякуємо керівництву обласної державної адміністрації, обласної ради та депутатському корпусу, центральному апарату Держмолодьжитла, будівельній компанії "Молодіжний житловий комплекс" та громадянам Херсонщини – учасникам житлових програм за підтримку та довіру.

Працюємо і надалі за для розквітання рідної Херсонщини!

З результатами роботи Центрального офісу Держмолодьжитла можна ознайомитися на офіційному сайті https://www.molod-kredit.gov.ua/ або на сторінці Фейсбуку https://www.facebook.com/search/top?q=Держмолодьжитло