ЖИТЛОВА РЕФОРМА В УКРАЇНІ ВІДБУВАЄТЬСЯ У ПАРТНЕРСТВІ З МІЖНАРОДНИМИ ЕКСПЕРТАМИ

Голова правління Держмолодьжитла Микола Марчук узяв участь у конференції «Житло для інклюзивного та сталого відновлення», яка відбулася у Києві 25 червня.

Представники українського уряду і парламенту, місцевого самоврядування, неурядових інституції обговорили з представниками Європейського Союзу і європейських фінансових інституцій виклики і можливості, які відкриває реформа житлового сектора в Україні.

Залучені до формування нової житлової політики України експерти спільно з представниками державних і неурядових інституцій обговорили практичні аспекти реформування від національного рівня до громад. Також ішлося про співпрацю з міжнародними донорами.

Конференція відбулася у межах проєкту ЄС «Стратегічна технічна допомога у реформах на шляху до енергоефективності та відновлюваних джерел енергії (STARTER)», що впроваджується у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Європейським інвестиційним банком.

Захід відкрили в.о. міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков, представники Європейської комісії в Україні та Європейського інвестиційного банку.

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська зазначила, що законодавча база, яка регулює житлові правовідносини та забезпечення житлом громадян, є застарілою і потребує реформування.

Національна житлова стратегія України, яка буде створена на основі розробленого міністерством спільно з експертами закону «Про основні засади житлової політики», спрямована на забезпечення енергоефективного підходу, який задовольнить поточні й довгострокові потреби українців у сталому і доступному житлі та відповідатиме візії ЄС.

«Реформа житлової політики вперше підтримується широким колом міжнародних організацій-партнерів. Вдячна представникам Європейського союзу в Україні, Європейському інвестиційному банку, Єврокомісії, Світовому банку, Норвезькій Раді у справах біженців, Управлінню Верховного комісара ООН, Міжнародній організації з міграції, Офісу Ради Європи в Україні. Посилена увага до житлової політики, залученість міжнародних партнерів до розробки законодавства, зокрема, закону «Про основні засади житлової політики» дасть змогу швидко і ефективно втілити реформу житлової політики. згаданий законопроект — не просто ініціатива Міністерства відновлення і не лише завдання із Плану України. Це відповідь на запит суспільства», — наголосила  Наталія Козловська. 

photo 1 1