Звіт про результати реалізації у 2021 р. Обласних програм молодіжного житлового кредитування та «Доступне житло»

09 лютого директор регіонального управління Держмолодьжитла взяв участь в роботі постійної комісії Обласної ради з питань архітектури, транспорту, будівництва та ЖКГ, тарифної політики і взаємодії з підприємствами енергетичної галузі за головування Дениса Микитюка.

Юрій Волкович відзвітував перед присутніми депутатами про результати реалізації у 2021 р. Обласних програм молодіжного житлового кредитування та будівництва(придбання) доступного житла, які свідчать про наступне.                                                                                                                 

На реалізацію програми молодіжного житлового кредитування 2021 році планувалось залучити 37,7 млн.грн, з них :

-         державного бюджету        6,5 млн. грн;

-         обласного бюджету         13,0 млн. грн.;

-    бюджету м.Херсона          7,5  млн. грн.;

-         кошти небюджетних джерел (в т.ч. власні кошти громадян)  10,7 млн. грн.

Разом з тим у 2021 році на реалізацію заходів Програми було залучено  11,3 млн.грн., що складає всього 30% від передбачених Програмою показників і за рахунок цих коштів надано 12 пільгових кредитів молодим родинам на будівництво (придбання) власного житла, з них 6 родин військовослужбовців- учасників БД в АТО/ООС, 2- ВПО, 4 – працівники бюджетних установ та інші.

З Херсонського обласного бюджету профінансовано 4,82 млн.грн.,  що становить 37,08 % від програмного показника.

За рахунок цих коштів надано 6 пільгових кредитів молодим родинам(з них 5 родин військовослужбовців-учасників БД в АТО/ООС та 1 родина працівника правоохоронних органів) на будівництво житла загальною площею 404 м.кв. у житловому будинку № 34/2 за адресою: м.Херсон, проспект 200-річчя Херсона.

З бюджету Херсонської міської територіальної громади надійшло 464,29 тис.грн., що становить 6,2 % від програмного показника.

За рахунок цих коштів надано кредит молодій родині (працівник бюджетної сфери) на будівництво 1 кімнатної квартири площею житла 42,57 кв.м. у житловому будинку № 34/2 розташованому за адресою: м.Херсон, проспект 200-річчя Херсона.

З державного бюджету отримано 3,08 млн.грн., що становить 47,5% від передбачених Програмою показників (кошти статутного капіталу Держмолодьжитла та грантові кошти від уряду Німеччини KFW). За рахунок цих коштів  надано 5 пільгових кредит на будівництво (придбання) житла (1- родині уч. БД в АТО/ООС, 2 – для ВПО, 2- іншим категоріям) загальною площею 235м.кв.

Станом на 01.01.2022 р. в Херсонському регіональному управлінні Держмолодьжитла на участь у Програмі молодіжного житлового кредитування зареєстровано 174 родини (учасників АТО – 20, внутрішньо переміщені особи- 13, бюджетники – 23, інші 118).

Також протягом 2021 року налагоджено плідну співпрацю з керівництвом міської влади Каховки та Олешків з метою успішної реалізації їх місцевих програм молодіжного житлового кредитування.

У 2021 році на Програму будівництва (придбання) доступного житла планувалось залучити 16,5 млн. грн., з них:

-         державного бюджету      2,5 млн. грн;

-         обласного бюджету         2,5 млн. грн.;

-         бюджету м.Херсона       2,5 млн. грн..;

-         власні кошти громадян   9,0 млн. грн.

Разом з тим кошти на заходи Програми Держмолодьжитла в Державному, обласному та Херсонському міському бюджетах не передбачались.

Працівниками регіонального управління протягом року опрацьовано 28 заяв кандидатів на отримання державної підтримки.

Станом на 1 січня 2022 року в Херсонському регіональному управлінні Держмолодьжитла зареєстровано 168 заяв від кандидатів на отримання державної підтримки (АТО/ООС - 24 заяви, внутрішньо переміщені особи - 83 заяв, інші категорії громадян - 60 заяв).

За період 2018-2019 рр. з державного бюджету надійшло 6,9 млн.грн., за рахунок яких 13 родин отримали держпідтримку на будівництво(придбання) доступного житла(внутрішньо переміщені особи - 11, інші – 2).

У теперішній час у межах Програм ведеться будівництво:

1.     - у м.Херсоні на 4А ТМКР 63-х квартирного житлового будинку № 34/2, ступінь будівельної готовності 57,0 %;

2.     - у м.Каховка об’єкту незавершеного будівництва 35-квартирного житлового будинку по вул. Айвазовського 1-б.

Розпочато роботу з підготовки та включення на участь у Програмах:

1.     Херсонська – 2

2.     Каховська – 1

3.     Гола Пристань – 1

Депутатами схвалено звіт та підтримано пропозицію Юрія Волковича щодо необхідності значного покращення стану фінансування житлових програм молодіжного житлового кредитування та «Доступне житло» з місцевих бюджетів. Згідно з прийнятим рішенням буде підготовлено  та направлено відповідні звернення депутатської комісії до керівництв Херсонської обласної державної адміністрації, Обласної ради та міста Херсона.

Дякуємо за підтримку та розраховуємо, що спільними зусиллями з 2022 р. на Херсонщині буде виведено на інший якісний рівень питання щодо вирішення житлових проблем молоді, перш за все, учасників бойових дій та інших пільговиків та пересічних громадян Херсонщини.